Hvad er en student?

En student er en person som har gennemført en (ungdoms)uddannelse der klargør denne person til at studere på en videregående uddannelse, dette har vi i Danmark kun 4 uddannelser som gør, det drejer sig om Gymnasiet med Studenter eksamen(STX) samt Højere forberedeses eksamen(HF), Teknisk skole med Højere Teknisk Eksamen (HTX) samt Handelskole med Højere Handels Eksamen (HHX).

Det er de 4 _eneste_ uddannelser du i Danmark kan tage for at blive _student_.

Det betyder at folk der læser på HG ikke bliver studenter, det betyder at folk som læser til Mekaniker på Teknisk skole ikkeer bliver studenter, det betyder at folk der gennemfører Folkeskolen ikke bliver studenter. Ja de er allesammen dygtige at de har kæmpet sig igennem en uddannelse, men det gør dem _ikke_ til studenter. Det er fair nok at underviserne forsøger at moralisere de unge ved at fortælle dem at deres uddannelse er ligeså god som de andres og at de bliver HG-Studenter, og det er fair nok at de kalder sig HG-studenter….hvis du husker at kalde sig det _HVER GANG_ , for en HG-Student er sku hverken helt eller halvt Student….jeg ved det, jeg har prøvet begge dele.

Det er også noget fis at sige at HG er ligeså god en uddannelse som STX eller HHX, for det er noget fis, det er det ikke. Du kan komme på Universittet i hele Europa med en STX eller med en HHX, HG er en mindre uddannelse som typisk tages af folk som ikke kan eller vil tage en fuld studentereksamen.

Så lad os for guds skyld få stoppet den bespottelse af de rigtige studenter eksamener der foregår, det er dumt at høre på, det er op-snobberi så det batter. Hvis man kun har en HG, Frisør eller Mekaniker uddannelse er man ikke og vil aldrig blive(med mindre man læser videre) student. Har man et ønske om at være student og har en af de uddannelser skal man tage en HF og blive rigtig student eller lade være med at gå og kalde sig det.

Hvad betyder dette ikke?
Det betyder IKKE at HG dimitender (hvad deres korrekte betegnelse egentlig er) er mindre værd som mennesker end rigtige studenter.
Det betyder ikke at jeg ikke kan lide HG dimitender, frisører eller mekanikere, bare de ikke bilder sig selv og andre ind at de er noget de ikke er.
Det betyder heller ikke at jeg har noget imod uddannelserne, det er bare ikke studenter eksamener.

Categories